C2 , L2 , M3 TÜRÜ YETKİ BELGESİ ALMIŞ OLAN FİRMALARIN DİKKATİNE..! UBAK İZİN BELGESİ DAĞITIM ESASLARI YÖNERGESİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR...!
UBAK İzin Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi
BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Tanımlar Amaç :
Madde 1- Bu Yönergenin amacı Türkiye’nin üye olduğu Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı (UBAK) üyesi ülkeler arasında veya bu ülkeler üzerinden transit eşya taşımacılığını geliştirmek amacıyla başlatılan çok taraflı kota sistemi içinde Türkiye’ye tahsis edilen UBAK İzin Belgelerinin, Bakanlıktan C2, L2 ve M3 yetki belgesi almış olan gerçek ve tüzel kişilere dağıtımını düzenlemektir.
Kapsam :
Madde 2- Bu Yönerge Bakanlıktan C2, L2 ve M3 türü yetki belgesi almış olan ve UBAK İzin Belgesi talebinde bulunan gerçek ve tüzel kişileri kapsar.
Tanımlar :
Madde 3- Bu Yönergede geçen;
Bakanlık: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nı
Genel Müdürlük: Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nü
UBAK: Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansını,
İzin Belgesi: Çok taraflı kota dahilinde UBAK üyesi ülkeler arasında veya bu ülkeler üzerinden yapılan transit taşımalar için tahsis edilen UBAK karayolu izin belgesini,
Karayolu Karnesi: İzin belgesinin ayrılmaz bir parçası olan, boş ve dolu seferler dahil olmak üzere ilgili İzin Belgesi kapsamında gerçekleştirilen taşımalar hakkında kronolojik sırada verilen bilgileri içeren kayıtların tutulduğu seyir defterini,
Taşımacı: C2, L2 ve M3 yetki belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişileri,
Grup Şirketi: Hisselerinin en az % 51’i aynı gerçek veya tüzel kişilere ait olan Bakanlığımızdan C2, L2, M3 Yetki Belgesi sahiplerini,
Birlik : Türkiye Odalar ve Borsaları Birliğini,
TIR Karnesi: 1959 tarihli TIR sözleşmesi ile kurulan ve 1975 yılında revize edilen “TIR REJİMİ” altında eşyanın bir hareket noktasındaki gümrük idaresinden, bir varış noktasındaki gümrük idaresine karayolu taşıtları, taşıt dizileri veya konteynırlarla taşınmasında kullanılan ve kefil kuruluş olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden temin edilen belgeyi,
Transit Gümrük Beyannamesi: İhraç mallarının yurtdışı edilmek üzere taşınmasında Gümrük idarelerince düzenlenen belgeyi,
Faaliyet Yılı: Değerlendirmenin yapıldığı yıldan bir önceki 01 Ocak - 31 Aralık arasını kapsayan yılı,
Taşımalar: UBAK üyesi ülkeler arasında veya bu ülkeler üzerinden yapılan transit taşımaları,
Yeşil Taşıt: Taşımacıların uluslararası taşımalarda kullandıkları ve UBAK Karayolu Çalışma Grubu’nun UBAK Kullanım Kılavuzu’nda açıklanan gürültü ve egzoz emisyon değerlerine haiz EURO III, EURO IV ve EURO V niteliğindeki çekici ve kamyonları,
Komisyon: Firmaların İzin Belgesi başvurularını, almış oldukları puanları ve sıralamayı inceleyip Yönergenin 9 uncu maddesindeki usul ve esaslara göre tespit ve tahsis etmek amacıyla Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nce oluşturulan Komisyonu,
Sektör Kuruluşu: Üyeleri gerçek veya tüzel kişiler olan, asgari 100 (yüz) üyeye sahip ve üyelerinin en az % 80’i yetki belgesi sahibi olarak Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamındaki faaliyetlerde bulunan dernek, vakıf, birlik ve benzeri sivil toplum kuruluşlarını,
Yönerge : UBAK İzin Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi’ni,
ifade eder. İKİNCİ KISIM Başvuru
Duyuru ve şekli:
Madde 4- Genel Müdürlük her yıl, en geç Eylül ayının son günü (bu günün resmi tatile rastlaması durumunda takip eden ilk iş günü) mesai saati bitimine kadar, Birlik ve Sektör Kuruluşlarına; İzin Belgesi tahsis edilebilmesi için gerekli bilgi ve belgelerin Genel Müdürlüğe verilmesini içeren bir duyuru yazısı gönderir ve bu duyuruyu Genel Müdürlüğün (www.kugm.gov.tr) internet adresinde yayımlar. Ayrıca söz konusu duyurunun bir örneği Ulaştırma Bölge Müdürlükleri ilan panolarında 31 Ekim’e kadar asılı tutulur. Kendilerine duyuru yazısı gönderilen sektör kuruluşları, üyelerini bu konuda bilgilendirmekle yükümlüdürler.
Başvuru yeri, tarihi, ilanı ve değişiklik bildirimi:
Madde 5- Başvuru yeri, tarihi, ilanı ve değişiklik bildirimi ile ilgili hususlar aşağıdaki gibidir:
a) Başvuru ve değişiklik ile ilgili bildirimler Bakanlığa yapılır.
b) Başvuruların İstenilen belgelerle birlikte 31 Ekim tarihine kadar yapılması şarttır.
c) 31 Ekim tarihine kadar başvuran firmalara ait araç sayıları ve benzeri bilgiler; 15 Kasım tarihinde Genel Müdürlük (www.kugm.gov.tr) internet adresinde yayımlanır.
d) Firmaların kendileri ile ilgili bilgilerde bir hata var ise, söz konusu firmalar 30 Kasım tarihine kadar bu hataların düzeltilebilmesi için gerekli belgelerle birlikte düzeltme başvurusunda bulunurlar.
Başvuru, değişiklik ve düzeltme ile ilgili bildirimlerde Bakanlık genel evrakına giriş tarihi esas olup, postada geciken başvurular ile bu tarihten sonra gönderilen bilgi ve belgeler dikkate alınmaz. Bildirim sürelerinin son gününün resmi tatile rastlaması durumunda takip eden ilk iş günü son gün olarak kabul edilir
Başvuru şartları ve istenilen belgeler:
Madde 6- a) Başvuru şartları:
Başvuruların geçerli olabilmesi için aşağıdaki şartların sağlanması zorunludur.
1) C2, L2 ve M3 türü yetki belgesine sahip olmak.
2) 2012 yılı için en az 4, müteakip yıllar için 3 adet özmal (EURO III, EURO IV veya EURO V normunda ) yeşil taşıta sahip olmak.
3) Faaliyet yılı boyunca uluslararası taşımacılık faaliyetinde bulunmak.
b) İstenilen belgeler:
Aşağıdaki belgelerin Bakanlığa verilmesi zorunludur.
1) Firmanın antetli kağıdı ile firma yetkilisi tarafından imzalanmış ve kaşelenmiş, UBAK İzin Belgesi başvuru dilekçesi,
2) Yetki belgesinde özmal olarak kayıtlı EURO III ve daha üst normlardaki araçların (EURO III, EURO IV ve EURO V normunda olduğunu) gösterir orijinal belgelerinin onaylı ve imzalı fotokopilerini veya başvuru yılında, üretici firmalar tarafından hazırlanıp onaylanmış araç listesi asılları.
3) Özmal olarak kayıtlı EURO III ve daha üst normlardaki (Tanker Kamyonlar hariç) yeşil taşıtların normunu, plakasını, şase ve motor numaralarını gösterir firma yetkilisi tarafından imzalanmış taşıt listesi.
4) İhraç sefer sayılarının belirlenmesinde TIR Karnesi sayılarının esas alındığı UBAK üyesi ülkelere, faaliyet yılında TIR karnesi kullanılmadan yapılan ihraç seferleri varsa,
5) Faaliyet yılında UBAK İzin belgesiyle üçüncü ülkelere yapılan taşımalarla ilgili olarak;
i- Taşımaların AB dışındaki ülkelere yapılmış olması halinde, bu taşımaya ilişkin birbirine uyumlu TIR karnesi, alıcı tasdikli CMR, taşıma faturası ve UBAK karayolu karne sayfa fotokopileri,
ii- Taşımaların AB ülkeleri içinde yapılmış olması halinde, TIR karnesi haricindeki birbirine uyumlu diğer belgeler, (alıcı tasdikli CMR, taşıma faturası ve UBAK karne sayfa fotokopileri)
iii- Bu taşımalara ait (taşıt plakaları, gidilen ülke isimleri ve tarih gösterir) liste.
ÜÇÜNCÜ KISIM Değerlendirme Unsurları, Puanlama ve Sıralandırma
Madde 7- İzin Belgesinin tahsisinde değerlendirmeye esas alınacak değerlendirme unsurları:
a) Toplam yeşil taşıt sayısı b) Toplam taşıt sayısı c) Toplam sefer sayısı d) İzin Belgeleriyle yapılan üçüncü ülke taşımaları toplam sefer sayısı e) Verimlilik olarak belirlenmiştir.
a) Toplam yeşil taşıt sayısı: Taşımacıların son başvuru tarihi olan 31 Ekim itibariyle C2, L2 ve M3 yetki belgesi eki taşıt belgesinde özmal olarak kayıtlı EURO III niteliğindeki taşıt sayısı 2 (iki) EURO IV ve EURO V niteliğindeki taşıt sayısı 3 (üç) ile çarpılarak elde edilen kıymetlendirilmiş toplam çekici ve kamyon (tanker kamyonlar hariç) sayısıdır.
b)Toplam taşıt sayısı: C2, L2 ve M3 Yetki belgesi sahibi taşımacıların Faaliyet Yılına ait 30 Haziran ve 30 Aralık tarihi itibariyle U-NET otomasyon sisteminde [özmal+sözleşmeli] olarak kayıtlı (tanker kamyon hariç) kamyon, çekici, römork ve yarı römork toplam sayılarının aritmetik ortalamasıdır.
c) Toplam sefer sayısı: Aşağıdaki şekilde hesaplanmak suretiyle bulunan kıymetlendirilmiş sefer sayılarının toplamıdır.
Not: Tablodaki katsayılar bu ülkelerin başkentlerinin ülkemiz başkentine olan uzaklıkları dikkate alınarak tespit edilmiştir”
Buna göre, taşımacıların, faaliyet yılında herhangi bir UBAK ülkesine TIR karnesi, Transit Gümrük Beyannamesi (TIR Karnesi kullanılmadan) geçiş belgesi ve UBAK Belgesi kullanılarak yaptıkları her taşıma, o ülkenin katsayısı ile çarpılarak her bir taşımanın kıymetlendirilmiş sefer sayısı değeri bulunur.
Kıymetlendirilmiş sefer sayılarının toplamı, Toplam Sefer Sayısı’dır.
Transit Gümrük Beyannamesiyle yapılan taşımalar, taşıma yapılan ülkenin dahil olduğu gruba göre puanlanır.
Taşımacıların faaliyet yılında, İtalya, Rusya Fed., Gürcistan, Azerbaycan, Yunanistan ve Fransa’ya yaptıkları ihraç sefer sayılarının belirlenmesinde TIR karnesi, söz konusu ülkelerin dışındaki ülkelere yaptıkları ihraç seferlerinde ise geçiş belgeleri esas alınır. Bu taşımalara ilişkin bilgiler Birlik’den yazışma yoluyla temin edilir. Transit Gümrük Beyannamesi ile yapılan ihraç sefer sayılarını gösteren bilgiler, ilgili taşımacılar tarafından başvuru esnasında Bakanlığa verilir.
d) İzin Belgeleriyle yapılan üçüncü ülke taşımaları toplam sefer sayısı:
Bir firmanın sahip olduğu İzin Belgesiyle/Belgeleriyle, Türkiye dışındaki bir UBAK üyesi ülkeden, başka bir UBAK üyesi ülkeye yaptığı taşımalar, üçüncü ülke taşımasıdır. Bu taşımalara ait sefer sayılarının toplamı üçüncü ülke sefer sayılarının toplamıdır. Firmaların İzin Belgesiyle yaptığı yıllık sefer sayılarından, her bir İzin Belgesi için en fazla 30 taşıma sayısı değerlendirmeye alınır.
Taşımacılar, İzin Belgeleriyle yaptıkları üçüncü ülke taşımalarını gösterir bilgileri, başvuru esnasında Bakanlığa verirler.
e) Verimlilik: Bu maddenin c) bendinde hesaplanan toplam sefer sayısının b) bendinde hesaplanan Toplam Taşıt Sayısına bölünmesi ile bulunur.
Madde 8- Değerlendirme unsurları aşağıdaki şekilde puanlandırılır ve taşımacılar buna göre sıralandırılır.
a) Taşımacıların, 7 nci maddenin a) bendine göre hesaplanan toplam yeşil taşıt sayılarından en yüksek 10 firmanın taşıt sayılarının aritmetik ortalamasına en yakın firmanın toplam yeşil taşıt sayısı 100 puan olarak kabul edilir ve tüm taşımacıların puanları buna göre düzeltilir.
b) Taşımacıların, 7 nci maddenin c) bendine göre hesaplanan toplam sefer sayılarından en yüksek olanı 100 puan olarak kabul edilir ve tüm taşımacıların puanları buna göre düzeltilir.
c) Taşımacıların, 7 nci maddenin d) bendine göre belirlenen, İzin Belgesiyle yapılan üçüncü ülke taşımalarından en yüksek olanı 100 puan olarak kabul edilir ve tüm taşımacıların puanları buna göre düzeltilir.
d) Taşımacıların, 7 nci maddenin e) bendine göre hesaplanan Verimlilik değerlerinden en yüksek olanı 50 puan olarak kabul edilir ve tüm taşımacıların puanları buna göre düzeltilir.
e) Taşımacıların, bu maddenin a,b,c,d bentlerindeki puanları toplanarak toplam puanları tespit edilir. Tespit edilen bu toplam puanlardan 10. maddede açıklanan ceza puanları düşüldükten sonra en yüksek toplam puanı alan taşımacıdan başlamak üzere sıralama yapılır.
f) Kesirli sayılar, değerlendirmeye göre bir alt veya üst sayıya yuvarlanarak tamamlanır.
İzin belgesinin taşımacılara tahsisi:
Madde 9 - İzin Belgesi, aldıkları toplam puana göre sıralanan taşımacılara; birinci sıradaki taşımacıdan başlamak üzere Komisyonca aşağıda belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde sırayla tahsis edilir. Ancak, aldıkları toplam puan 10 (on) puanın altında kalan taşımacılar ile Bakanlıkça belirlenen İzin Belgesi ücretini ödemeyenlere İzin Belgesi tahsis edilmez.
a) İzin Belgelerinin tahsisi, İzin Belgesi değerlendirmesinde, firmaların aldıkları puanlar ile taşıt sayısı dikkate alınarak turlar halinde yapılır. Puanlamanın bitmesi durumunda taşıt sayısına göre belge tahsisine devam edilir. Değerlendirmeye giren bütün firmaların aldıkları puanların toplamının dağıtılacak belge sayısına bölünmesiyle her bir belgeye düşen puan tespit edilir.
b) UBAK sistemi içerisinde kısıtlaması bulunan İtalya, Yunanistan, Macaristan ve Rusya geçerli belgeler, bu ülkelere çalışan firmalara, son üç yıllık taşıma sayıları ortalaması dikkate alınarak tahsis edilir. Taşımacıların faaliyet yılında, İtalya, Yunanistan, ve Rusya’ya yaptıkları ihraç sefer sayılarının belirlenmesinde TIR karnesi, Macaristan’a yapılan taşımalarda da geçiş belgesi sayıları esas alınır. Bu taşımalara ilişkin bilgiler Birlik’den yazışma yoluyla temin edilir. Transit Gümrük Beyannamesi ile yapılan ihraç sefer sayıları da bu verilere eklenir.
c) İtalya ve Yunanistan geçerli İzin Belgelerinin dağıtımında, bu ülkelere taşıma yapan ve değerlendirmeye girmiş firmaların sefer sayılarının toplamının ilgili ülkenin dağıtılacak belge sayısına bölünmesi yoluyla bulunan sefer sayısının üzerinde kalan firmalar değerlendirmeye alınır. Bu ülkelere yönelik belge tahsisi, genel değerlendirmede her bir belgeye düşen puan, taşıt sayısı ve araç kategorisi dikkate alınarak turlar halinde yapılır.
d) Rusya ve Macaristan geçerli İzin Belgelerinin dağıtımında son üç yıllık taşıma sayıları ortalaması 12 ve üzeri olan ve değerlendirmeye girmiş firmalar dikkate alınır. Bu ülkelere yönelik belge tahsisi, genel değerlendirmede her bir belgeye düşen puan, taşıt sayısı ve araç kategorisi dikkate alınarak turlar halinde yapılır.
e) İtalya, Yunanistan ve Rusya geçerli İzin Belgelerinin değerlendirilmesinde bu ülkelere yönelik ikili taşımalar, Macaristan geçerli UBAK İzin Belgelerinin değerlendirilmesinde ise bu ülkeye/ülkeden yapılan ikili ve transit taşımalar dikkate alınır.
f) İtalya, Yunanistan, Rusya ve Macaristan belgesi tahsis edilmiş olan firmaların adlarına tahsis edilen izin belgesi sayıları, genel değerlendirme izin belgesi dağıtım listesinden mahsup edilir.
g) İzin belgelerinin numaralandırılmasına önce EURO III normundaki taşıtlar için geçerli İzin Belgelerinden başlanır ve bitiminde müteselsilen EURO IV ve EURO V normundaki araçlar için geçerli İzin Belgeleri numaralandırılır.
h)İzin Belgelerinin tahsisine değerlendirmeye giren L2 ve M3 yetki belgeli firmalara birer adet Avusturya ve Macaristan geçerli belge tahsisi ile başlanır ve akabinde puanlama sonrası yapılan sıralamada; 1 inci ile 10 uncu sıradaki dahil olmak üzere, Avusturya ve Macaristan geçerli İzin Belgelerinden birinci sıradakine 3, ikinci sıradakine 2, üçüncü ile 10 uncu sıradakilere 1’er adet olmak üzere sırasıyla tahsis edilir ve tekrar birinci sıradan başlamak üzere dağıtılmaya devam edilir.
ı) İzin Belgesi sayısının, İzin Belgesi almaya hak kazanan taşımacı sayısından fazla olması veya 9.maddenin a. b. c, d, e, maddelerine göre tahsis edilememesi halinde, kalan belgeler, tükeninceye kadar turlar halinde birinci sıradan başlamak üzere ek belge olarak sıra ile tahsis edilir.
i) Firmaların EURO III, EURO IV ve EURO V normundaki araçlar için geçerli İzin Belgesi tahsis değerlendirmesine alınabilmesi için en az 3 adet EURO III, EURO IV ve EURO V özmal taşıtının bulunması şarttır. EURO III, EURO IV ve EURO V araçlar için geçerli İzin Belgesi tahsis edilebilmesi için ise; İzin Belge sayısının 2 katı ve daha üst normda özmal taşıtlara sahip olunması esastır.
j) EURO III normundaki araçlar için geçerli İzin Belgesi dağıtımında değerlendirmeye alınan, EURO IV /EURO V normundaki araçlar EURO IV/EURO V normundaki araçlar için geçerli İzin Belgesi dağıtımında tekrar değerlendirmeye alınmaz.
k) Bakanlıkça ilk belge tahsisinden sonra firmalarca kullanılmayacağı gerekçesiyle alınmayan İzin Belgeleri, ilk İzin Belgesi Dağıtım Listesindeki firmalara belgenin özelliğine göre belge tahsisi yapılan en son taşımacıdan başlamak üzere taşıt sayısına bakılarak sırayla tahsis edilir. Yıl içerisinde Bakanlığa iade edilen İzin Belgeleri ise, ilk İzin Belgesi Dağıtım Listesinde 10 puanın altında kalan firmalara sırasıyla tahsis edilir. İtalya, Yunanistan, Rusya ve Macaristan geçerli belgeler ise, bu ülkelere yönelik olarak değerlendirmeye girmemiş firmalara taşıma sayısı en yüksek taşımacıdan başlamak üzere sırasıyla tahsis edilir. Sırası gelen firmaya bu belgeyi kullanıp kullanmayacağı yazılı olarak bildirilir, firmanın üç iş günü içerisinde Bakanlığa cevap vermemesi durumunda İzin Belgesini alma hakkı kaybedilmiş sayılır.
l) Taşımacılarca zayii edilen İzin Belgelerinin yerine yedek İzin Belgesinin mevcut olması, zayii eden firmanın talep etmesi ve bu talebin Bakanlıkça uygun görülmesi halinde, yedek İzin Belgelerinden verilir.
m) Taşımacılar, almaya hak kazandıkları kapsamları farklı İzin Belgelerini, teslim almadan önce Aralık ayı içerisinde, bir İzin Belgesi karşılığında en fazla iki İzin Belgesini, karşılıklı olarak takas edebilmek için Bakanlığa yazılı olarak başvuruda bulunup Genel Müdürlük tarafından uygun görülmesi halinde takas işlemi yapabilirler. Grup Şirketlerinin kendi aralarında yapacakları takas işlemi için, “bir İzin Belgesi karşılığında en fazla iki İzin Belgesi” şartı aranmaz.
n)Takas yoluyla elde edilecek İzin Belgelerinde; bu maddenin (i) ve (j) bendine uygunluk şartı aranır. İzin Belgesi teslim edildikten sonra takas işlemi yapılmaz. DÖRDÜNCÜ KISIMİdari Müeyyideler, Ceza Puanları ve Belgenin Geri Alınması Madde 10- Taşımacılara uygulanacak idari müeyyideler ve ceza puanları ile İzin Belgesinin geri alınması aşağıda açıklanan şekilde yapılır.
a) Taşımacıların yetki belgelerinin iptal edilmesi veya geçersiz sayılması durumunda, tahsis edilmiş İzin Belgeleri geri alınır ve o faaliyet yılına ilişkin belge dağıtımında, ilgili firma değerlendirmeye alınmaz.
Ancak, yetki belgesi iptal işleminin yargı kararıyla kaldırılması veya iptal işleminin Bakanlıkça yürürlükten kaldırılması halinde geri alınan, Bakanlıkta mevcudu bulunan veya iade edilmiş aynı özellikte belgelerden bu durumdaki taşımacıya öncelikli olarak belge tahsisi yapılır.
b)Yabancı ülkelerde usulüne uygun kullanılmadığından dolayı el konulan UBAK İzin belgesi sahibi taşımacılara 1 ceza puanı uygulanır.
c) Taşımacıların, 7/d maddesine göre; üçüncü ülke taşımalarına ilişkin olarak, Bakanlığa verecekleri bilgi ve belgelerin, gerçeğe aykırı ve/veya usulsüz olduğunun tespit edilmesi halinde, bilgi veren firma o yıla ait İzin Belgesi değerlendirilmesine alınmaz. Ayrıca, belge tahsis edilmiş ise tahsis edilen belge/belgeler geri alınır. Söz konusu taşımacı firma, bir sonraki yılın İzin Belgesi tahsis değerlendirilmesine de alınmaz.
d) Taşımacılara İzin Belgesinin kullanımıyla ilgili olarak;
1) İzin belgesini Haziran ayı sonuna kadar 6 seferden az kullananlara 15 ceza puanı, hiç kullanmayanlara ise 25 ceza puanı uygulanır ve yılın geri kalan döneminde de izin belgesini kullanmayacağı anlaşılan firmalardan izin belgesi geri alınır.
2) İlk dağıtımda tahsis edilen izin belgelerinin 31 Mart tarihinden önce iade edilmesi halinde bu belgeler için ceza puanı uygulanmaz.
3) İzin Belgesinin zayiinden dolayı 5 ceza puanı uygulanır.
4) Kendilerine İzin Belgesi tahsis edilen taşımacılar İzin Belgesi eki Karayolu Karnesi kullanım sayfalarını icmal tabloları ile birlikte ait oldukları ayı takip eden ayın sonuna kadar Bakanlığa vermek/göndermek zorundadırlar. İzin Belgesi eki Karayolu Karnesi kullanımı ile ilgili bilgilerin süresi içerisinde ve düzenli gönderilmemesinden dolayı 2 ceza puanı uygulanır, ayrıca hiç izin belgesi kullanılmamış telakki edilerek bu maddenin d bendinin birinci fıkrası kapsamında işlem yapılır.
5) İzin Belgesinin usulüne uygun kullanılmasını etkileyecek nitelikte, Belge üzerinde silme, karalama ve yapıştırma yapıldığının tespiti halinde 15 ceza puanı uygulanır.
6) Tahsis edilen İzin Belgelerinin dağıtım işlemine en geç 20 Aralık tarihi itibariyle başlanır. Dağıtıma başlama tarihinden itibaren 15 iş günü içinde teslim alınmayan İzin Belgesi iade edilmiş sayılır ve ilgili firma İzin Belgesi hakkını kaybeder.
e) İzin Belgesi ve Karayolu Karnesinin üzerine tahrifat yapılması veya başka taşımacının unvan etiketi yapıştırılarak usulsüz kullanılması / kullandırılması, sahte İzin Belgesi veya Karayolu Karnesi kullanılmasının Bakanlık tarafından tespiti halinde; ilgili firmadan varsa tahsis edilen İzin Belgesi/Belgeleri geri alınır. Söz konusu belgenin kullanılma yılına bakılmaksızın, durum Cumhuriyet Savcılığına bildirilir. Usulsüz veya Sahte İzin Belgesi ve Karayolu Karnesi kullandığı tespit edilen firmaya sahteciliğin tespit edildiği cari yıl içerisinde ve takip eden (2) iki yıl için İzin Belgesi verilmez.
f) İzin belgelerinin geri alınmasının gerekmesi halinde, en geç 10 gün içerisinde Bakanlık tarafından işlem başlatılır. Bunun için ilgili firmaya ilk seferinde 15 gün süre verilir,bu süre içerisinde belgenin / belgelerin iade edilmemesi halinde ikinci defa 10 gün ek süre verilir ve bu süre içerisinde de belgenin / belgelerin iade edilmemesi halinde verilen sürenin bitimini takip eden 10.uncu iş gününden itibaren firmanın faaliyetinin durdurulması ile ilgili Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 77 nci maddesinin 1 nci ve 2 nci fıkra hükümleri uygulanır. g)Taşımacılar tarafından izin belgesi ile taşıma yaptığı ülke ve güzergâh ülkeleri için ayrıca geçiş belgesi alınmış ise, alınan her belge için (0,2) ceza puanı uygulanır.
BEŞİNCİ KISIMKısıtlamaya Tabi İzin Belgeleri ve Belge Ücretleri
Madde 11- UBAK Sekreteryasınca ülkemize tahsis edilen İzin Belgeleri, çok taraflı kota sistemi içerisinde yer alan 43 ülkede geçerli olup, Avusturya, İtalya, Yunanistan, Macaristan ve Rusya’da kısıtlamaya tabidir.
a) Ev ve büro eşyası taşıması için ayrıca Bakanlığımızca kota harici belge tahsisi yapılır.
b) UBAK Sekreteryasınca ülkemize tahsis edilen İzin Belgesi türlerine göre ayrı belge ücreti uygulanır.
c) 2013 yılı hariç olmak üzere, belge türlerine göre bir önceki yıl için uygulanan belge ücretlerine; Maliye Bakanlığı tarafından 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298 nci maddesi hükmü uyarınca her yıl Ekim ayında tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. Belge ücretleri UBAK İzin Belgesi Tahsis Listesi’nin yayınlanması ile birlikte Genel Müdürlüğümüz (www.kugm.gov.tr) internet adresinde yayımlanır.
d) Herhangi bir nedenle zayii edildiği belirtilerek, yeniden belge istenilmesi halinde, belge ücreti aynı miktarda alınır.
e) Unvan, adres ve nevi değişikliği nedeniyle yapılacak belge değişikliği için ücret alınmaz.
f) Herhangi bir nedenle iade edilen veya geri alınan UBAK izin belgelerinin bu Yönerge Esaslarının 9/i maddesine göre başka bir firmaya tahsis edilmesi halinde, aynı özellikte belge ücreti alınır. Ancak bu tür belgelerin her yılın Nisan ayından sonra tahsis edilmesi halinde, belgenin yılın kalan kısmı için kullanım süresi göz önüne alınarak [ (belge ücreti /12) X kalan ay sayısı ] formülüne göre ücret hesabı yapılır.
g) Belge ücretleri Ulaştırma Bakanlığı Döner Sermaye Saymanlığı hesabına yatırılır.
ALTINCI KISIMÇeşitli ve Geçici Hükümler
Madde 12- Karayolu Düzenleme Genel Müdürü;
a) Başvuru şartları, süreler, istenilen belgelerde değişiklik yapmaya,
b) UBAK üyesi ülkelere kota yetersizliği ve benzeri nedenlerle taşımalarda sıkıntı yaşanması halinde, sene başında tahsis edilecek izin belgelerinin bir kısmını veya yıl içerisinde iade edilen /geri alınan izin belgelerinin bir kısmını taşımada sıkıntı yaşanan ülkeye / ülkelere yıl içerisinde veya faaliyet yılında en çok taşıma yapan firmadan başlamak üzere tahsis etmeye,
c) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, gerekli düzenlemeyi yapmaya,
yetkilidir.
Yürürlük
Madde 13- Bu Yönerge onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer ve söz konusu tarih itibariyle 25.06.2009 tarih ve 8783 sayılı UBAK İzin Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi yürürlükten kalkar.
Yürütme
Madde 14- Bu Yönergeyi Karayolu Düzenleme Genel Müdürü yürütür.
BİLGİ VE BELGE TALEBİNİZ İÇİN ARAYINIZ ( Yolcu ve Eşya Taşımacılık Yetki Belgeleri - Psikoteknik Belgesi - ODY - ÜDY - SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgeleri-UBAK İzin Belgeleri )
ARMİNA GRUP DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Erdal YILMAZ 0.533.545 61 03 Ziya Bey Cad.No:32/5 Balgat-ANKARA Tel:0.312.419 28 95 Faks: 418 86 95
MAİL : belge@belgetakip.com MSN : belgetakip@hotmail.com
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2323 kez okundu | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Yorumlar | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |