Üyelik Girişi

Site Haritası

GEÇİŞ YOLU İZİN BELGESİ,REKLAM LEVHASI İZİN BELGESİ , TESİSLER HAKKINDA SORU VE CEVAPLAR

 

 

 

( Yolcu ve Eşya Taşımacılık Yetki Belgeleri - Psikoteknik Belgesi - ODY - ÜDY - SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgeleri-Geçiş İzinleri-ADR "SRC 5" Belgesi - UBAK İzin Belgeleri )

 

 

BELGE İLE İLGİLİ OLAN VEYA OLABİLECEK MEVZUAT DEĞİŞİKLERİNİ ÖĞRENMEK , BİLGİ VE BELGE TALEBİNİZ İÇİN  ARAYINIZ



 

ARMİNA GRUP DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Erdal YILMAZ

0.533.545 61 03

 Gazi Osman Paşa Mah. Ankara Cad. No:22/11
GÖLBAŞI-ANKARA 

Tel Faks :0.312.419 28 95  

 

MAİL    : belge@belgetakip.com


FACEBOOK   

 

 

Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

GEÇİŞ YOLU İZİN BELGESİ

 

REKLAM LEVHASI İZİN BELGESİ

 

1- Karayolu kenarında yapılmak istenen tesisler ile ilgili hangi yasal mevzuat uygulanmaktadır ?

 

Cevap: Karayolu kenarında yapılacak ve açılacak tesislerle ilgili olarak, Karayolları genel Müdürlüğünce, “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu” ve bu Kanun’a bağlı olarak hazırlanan “Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik” hükümleri uygulanmaktadır.

 

Söz konusu Kanun ve Yönetmeliğe www.kgm.gov.tr adresinde “Trafik” menüsü içerisinde yer alan “Trafik ile İlgili Kanun ve Yönetmelikler” alt menüsünden ulaşılabilmektedir.

 

2- Geçiş Yolu İzin Belgesi nedir?

 

Cevap: 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 17. ve18. Maddeleri gereğince, Karayolu kenarında yapılacak ve açılacak tesisler için, karayoluna bağlantıyı sağlayacak geçiş yolları yönünden Geçiş Yolu İzin Belgesi alınması zorunludur.

 

Bu belge sadece yol ve trafik güvenliğinin sağlanması ile ilgilidir. Bir tesisin yapılması ve işletilebilmesi için, bu belgeden başka ilgili kuruluşlardan; yapı izni, yapı kullanma izni, lisans, işletme izni vb. gerekli izinlerin alınması zorunludur.

 

3- Geçiş Yolu İzin Belgesi alınması için hangi kuruma müracaat edilmelidir?

 

Cevap: Karayolları Genel Müdürlüğünün yapım ve bakım ağında bulunan devlet ve il yolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler için;

- Belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise, Kuruluşumuzun İlgili Bölge Müdürlüğüne,
- Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ise, ilgili belediye başkanlığına,
müracaat edilmesi gerekmektedir.

 

Karayolları Genel Müdürlüğünün yapım ve bakımından sorumlu olduğu karayolu kenarında, belediye ve mücavir alan sınırları içinde yapılacak olan tesisler için ilgili belediye başkanlığınca Geçiş Yolu İzin belgesi verilebilmesi için, belediye başkanlığı tarafından Karayolları Genel Müdürlüğünün ilgili Bölge Müdürlüğünden uygun görüş alınması zorunludur.

Diğer yolların kenarında yapılacak ve açılacak olan tesislere Geçiş Yolu İzin belgesi alınabilmesi için, yolun yapım ve bakımından sorumlu olan kuruluşa müracaat edilmesi gerekmektedir. 

4- Karayolları kenarında tesis edilmek istenen reklam levhaları ile ilgili hangi yasal mevzuat uygulanmaktadır?

 

Cevap: Karayolları kenarında tesis edilmek istenen reklam levhaları ile ilgili olarak, “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu” ve bu Kanuna bağlı olarak çıkarılan “Karayolu Trafik Güvenliğinin Sağlanması Yönünden, Yolun Yapısında Yapılacak Her Türlü Çalışmalarda Alınacak Tedbirler ile Karayolu Dışında, Kenarında veya Üzerindeki Diğer Levhalar, Işıklar ve İşaretlemeler Hakkında Yönetmelik” hükümleri uygulanmaktadır.

 

Söz konusu Kanun ve Yönetmeliğe www.kgm.gov.tr adresinde “Trafik” menüsü içerisinde yer alan “Trafik ile İlgili Kanun ve Yönetmelikler” alt menüsünden ulaşılabilmektedir.


5- Reklam Levhası İzin Belgesi nedir?

 

Cevap: Karayolları Genel Müdürlüğünün  yapım ve bakım ağında bulunan devlet ve il yolları kenarında tesis edilmek istenen reklam v.b. amaçlı levhalar için; 

- Belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise, Kuruluşumuzun İlgili Bölge Müdürlüğünden,
- Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ise, ilgili belediye başkanlığından,
Levha İzin Belgesi alınır.


Diğer yolların kenarında tesis edilmek istenen reklam v.b. amaçlı levhalar için yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluştan Levha İzin Belgesi alınır. 

6- Reklam Levhası İzin Belgesi ve Geçiş Yolu İzin Belgesi için herhangi bir harç ödenmekte midir?

 

Cevap: Reklam Levhası İzin Belgesi ve Geçiş Yolu İzin Belgesi alınabilmesi için, 492 sayılı Harçlar Kanununun 118. Maddesine bağlı 9 Sayılı Tarife’deki belirtilen harcın her yıl ödenmesi gerekmektedir.

 

2009 yılı için belirlenen harç tutarlarına www.kgm.gov.tr adresinde “Trafik” menüsü içerisinde yer alan “Harç Tutarları” alt menüsünden ulaşılabilmektedir.

 
7- Akaryakıt/LPG istasyonları bünyesinde yapılacak olan yer altı ve yer üstü tanklarının geri çekme mesafesi ne olmalıdır?

 

Cevap: Kuruluşumuzun yapım ve bakım ağında kalan Devlet ve İl yolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler bünyesinde yapılacak olan akaryakıt, sıvılaştırılmış gaz ve diğer tehlikeli madde depoları cephe hattının karayolu sınır çizgisine mesafesi;

- Yer üstünde olması halinde 50 m.,
- Yeraltında olması halinde 25 m.dir.


8- Tesisler bünyesinde yapılacak ana binaların yapı yaklaşma mesafesi ne olmalıdır?

 

Cevap: Kuruluşumuzun yapım ve bakım ağında kalan Devlet ve İl yolları kenarında yapılacak ve açılacak tesislere ait her türlü ana binaların cephe hattının karayolu sınır çizgisine mesafesi en az 25 metre olması gerekmektedir.

 

9- İki akaryakıt ve/veya sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) istasyonu arasındaki mesafe sınırlamasına ilişkin uygulama hangi kurum tarafından yürütülmektedir?

 

Cevap: 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 8. Maddesi ve bu Kanun’a bağlı olarak çıkarılan Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 45. Maddesi gereğince; iki akaryakıt ve/veya LPG istasyonu arasında, aynı yönde olmak üzere, şehirlerarası yollarda on, şehir içi yollarda bir kilometre mesafe olması gerekmektedir.

 

İki akaryakıt ve/veya sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) istasyonu arasındaki mesafeye ilişkin uygulama Karayolları Genel Müdürlüğünce yürütülmemektedir.

 

Anılan Yönetmelik hükümleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yürütülmektedir.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 08/04/2005 tarih ve  473/6 no.lu Kurul Kararında;  İki akaryakıt ve/veya sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) istasyonu arasındaki mesafeye ilişkin uygulamanın;

- Belediye ve mücavir alan sınırları içinde, ilgili belediye başkanlıkları tarafından,
- Belediye ve mücavir alan sınırları dışında, ilgili valiliklerce,
yerine getirileceği belirtilmektedir.


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam63
Toplam Ziyaret678966
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Hava Durumu