Üyelik Girişi

Site Haritası

A2 YETKİ BELGESİ OLANLAR VE ALACAKLAR İÇİN KARAYOLU TAŞIMACILIK YÖNETMELİĞİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A2 YETKİ BELGESİ  Otomobille Uluslararası tarifesiz yolcu taşımacılığı

 

Yetki belgesi türleri

MADDE 6- (Değişik: RG 23/10/2012-28450) (1) A türü yetki belgesi: Ticari amaçla otomobille yurtiçi veya uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

b) A2 Yetki Belgesi: Uluslararası tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacaklara, verilir.

 

Yetki belgesi almanın veya yenilemenin özel şartları

MADDE 13- (Değişik: RG 23/10/2012-28450) (1) A türü yetki belgeleri için;

 

b) A2 yetki belgesi için başvuranların, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 5 adet özmal otomobil ile 40.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.

 

c) A2 yetki belgesi için başvuranların, taşımacılık faaliyetlerinin yürütüleceği merkez adresinin veya varsa şubesinin bulunduğu imarlı yapı/bina/tesis’in bu işe elverişli, sıcağa ve soğuğa karşı korunmuş, en az 4 yolcunun/müşterinin rahatça oturabileceği, telefonu, tuvaleti ve en az 30 m²’lik kapalı alanı bulunan bağımsız bir taşınmaz olması ve yetki belgesi için başvuranların söz konusu taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları şarttır.

 

ç) A2 yetki belgesi için başvuranların, merkezi adresi ve/veya varsa şubelerinin yer aldığı imarlı yapı/bina/tesis’in bulunduğu ilçe/belde sınırları içerisinde sahip olduğu taşıt sayısının asgari yarısı kadar taşıtın park edebileceği park alanına veya bu yerin kullanım hakkına sahip olmaları şarttır.

 

d) A2 yetki belgesi için başvuranların, (c) bendinde belirtilen taşınmazda yürütecekleri taşımacılık faaliyetinin arz/talep dengesi ve taşıma düzeni bakımından sakıncası olmadığına dair büyükşehir belediye sınırları içerisinde ilgili Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nden, diğer yerlerde ise ilgili il trafik komisyonundan alınmış kararı Bakanlığa sunmaları şarttır. Ancak bir kamu kurum/kuruluşuyla yapılan geçerli bir taşıma hizmet alımı sözleşmesine sahip olanlardan A1 yetki belgesi başvurusu sırasında sözleşme süresi sonuna kadar bu şart aranmaz. Sözleşme süresinin bitiminden itibaren 90 gün içerisinde sözkonusu şartın gereği olan ilgili Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) veya ilgili il trafik komisyonu kararının Bakanlığa sunulmaması halinde bu kapsamda düzenlenen yetki belgeleri iptal edilir.

 

e)Bu fıkranın (c) ve (ç) bentlerine uygunluğun sağlandığına dair Bakanlığın ilgili Bölge Müdürlüğünce düzenlenmiş denetim tutanağının bulunması şarttır.

 

Taşıtların yaşı, cinsi ve diğer şartlar

MADDE 24- (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki taşımalarda kullanılacak taşıtların aşağıdaki şartlara uygun olması gerekir. Buna göre;

a) Yolcu taşımalarında;

1) A2 yetki belgesi eki taşıt belgelerine 8 yaşından büyük olmayan ticari otomobiller kaydedilir.

 

2) A2 yetki belgesi eki taşıt belgelerine en fazla 10 adet otomobil kaydedilir.

 

Taşıtların özmal veya sözleşmeli olarak kullanılması

MADDE 25- (1) 24 üncü maddedeki şartlara uygun olmak kaydıyla, taşımalarda kullanılacak taşıtların özmal veya sözleşmeli olarak kullanılmasına ilişkin kurallar aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

a) Yolcu taşımalarında;

1) A2 yetki belgesi sahipleri yalnız özmal taşıtları,taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler.

 

b) (Değişik: RG 25/12/2009-27443) A türü yetki belgesi sahipleri en az birer adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmeleri,

  c) (Değişik: RG 31/12/2011-28159) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen kişi/kişilerin herhangi bir sebeple ayrılmaları halinde; yetki belgesi sahiplerinden kamu tüzel kişiliğine sahip olanların en geç bir yıl, diğerlerinin ise bu eksikliği otuz gün içinde ve son kırkbeş gününü herhangi bir yetki belgesi sahibi tarafından istihdam edilmemiş kişi/kişiler ile gidermeleri,şarttır.

GENELGE

(2010/KUGM- 07 /YOLCU)

İLGİ: 09.07.2009 tarihli ve 2009/KUGM-  21 /YOLCU numaralı Genelge 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında A türü yetki belgeleriyle yapılan faaliyetlerin icrası ile ilgili olarak Bakanlığımızca geçen süre zarfında yapılan değerlendirme sonucunda; söz konusu faaliyetlerin bu konudaki mevzuatın amaç ve hedeflerine uygun olarak ve elverişli bir piyasa düzeninin işleyişi bakımından yeterli gelişme gösteremediği tespit edilmiştir.

Bu itibarla, A türü yetki belgeleriyle yapılan taşımacılık faaliyetlerinin kapsam ve kuralları yeniden düzenlenmiştir. Buna göre:

2 - A2 YETKİ BELGESİ

A2 yetki belgesi kapsamındaki faaliyetler aşağıda belirtilen kapsam ve kurallar çerçevesinde yürütülür.

(1) Taşımanın kapsamı: A2 yetki belgesiyle sadece uluslararası tarifesiz yolcu taşımacılığı yapılır. Hiçbir şekilde yurtiçi taşımacılık yapılamaz.

(2) Kurallar:

a) Grup yolcu taşınır.

b) Taşıma sözleşmesi yapılarak tek bir taşıma faturası düzenlenir, ayrı ayrı yolcu bileti düzenlenmez. Taşıma faturasının ikinci nüshası ve taşıma sözleşmesinin araçta bulundurulması şarttır. Bunların bulundurulmaması halinde aracın yurtdışına çıkışına izin verilmez.

c) Kalkış ve varış noktaları arasında yolcu indirilip bindirilemez.

ç) Yetki belgesi sahipleri sadece bir adet sınır kapısını kullanabilirler ve belirlenen bu sınır kapısı değiştirilmez.

d) Aralıksız olarak 6 (altı) ay süreyle (geçici durdurma dâhil) faaliyette bulunulmaması halinde ilgilinin yetki belgesi iptal edilir.

e) Yetki belgesi sahipleri, merkezi adreslerinin bulunduğu yerleşim yerlerinde bulunan merkezi adreslerinde veya varsa bu yerlerdeki şube veya acentelerinden sadece birinde yetki belgesi kapsamındaki faaliyetlerde bulunabilirler.

f) Araçların yurtdışına boş çıkışlarına izin verilmez. Ancak, dönüşü boş olabilir.

g) Bakanlıkça yetki belgesinde kayıtlı taşıtlar için belirli bir renge boyanma şartı getirilebilir.

ğ) Yetki belgesi talebinde bulunan kişilerin, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 13 üncü madde hükümlerinin yanı sıra;           

1) Kendilerinin veya ortaklarının ilgili sınır kapısının bulunduğu il sınırları içinde en az bir yıl süreyle ikamet ediyor veya faaliyetini sürdürüyor olması,

2) Yetki belgesi alımı için gerekli belgeleri en geç 30 gün içerisinde tamamlaması,şarttır.

 

3 –A2 YETKİ BELGELERİ İÇİN KURALLAR

(1)Yetki belgesi sahibi gerçek kişilerin birinci derece yakınlarına, bunların ortağı olduğu tüzel kişiliklere ve bu yetki belgelerine sahip tüzel kişiliklerde ortak olarak bulunan kişilerin ortağı olduğu başka bir tüzel kişiliklere bu yetki belgeleri verilmez.

(2) Kalkış yeri olarak kullanılan merkezi adresi veya şubesinin bulunduğu yerin Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) veya (ç) bentlerinde yer alan şartlara uygunluğunu belirten ve ilgili belediyeden alınacak yazının Bakanlığa verilmesi zorunludur.

(3) Kalkış yerinin taşıma sözleşmesi yapılan bir kamu kurum/kuruluşuna ait bir yer olması halinde, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ilgili belediye yazısı söz konusu sözleşme süresince aranmaz. Ancak bu durumu belgeleyen bir yazının ilgili kamu kurum/kuruluşundan alınarak Bakanlığa verilmesi zorunludur.

 

BİLGİ VE BELGE TALEBİNİZ İÇİN ARAYINIZ

( Yolcu ve Eşya Taşımacılık Yetki Belgeleri - Psikoteknik Belgesi - ODY - ÜDY - SRC Türü Mesleki Yeterlilik Belgeleri-UBAK İzin Belgeleri )

 

 

ARMİNA GRUP DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Erdal YILMAZ

0.533.545 61 03

Ziya Bey Cad.No:32/5 Balgat-ANKARA

Tel:0.312.419 28 95  Faks: 418 86 95

 

MAİL    : belge@belgetakip.com

   MSN     : belgetakip@hotmail.com

 



1748 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam33
Toplam Ziyaret679252
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Hava Durumu